fredag 30 april 2010

Det grekiska dramat fortsätter ...


Greklands ekonomiska kris fördjupas för varje dag som går. Samtidigt nås vi genom media av signaler att EU & eurozonen är fast beslutna att stödja Grekland till varje pris - dock i samarbete med IMF. En prestigeförlust naturligtvis för euron.

Men trots att räddningsplanerna nu verkar ta form, har jag en känsla av att många greker saknar sjukdomsinsikt.Många ger uttryck för att landet är offer för illvilliga spekulationer från marknaden. Självkritik är inte grekers starka sida ...

torsdag 29 april 2010

Poesikväll med den cypriotiska poeten Kyriakos Charalambides



Med anledning av att den cypriotiska poeten och författaren Kyriakos Charalambides diktsamling "Ordets tyranni och andra dikter" översatts till svenska av Anna Maria Gull, arrangerades en poesikväll med Charalambides på växelvis grekiska och svenska.

Charalambides tippas av många bli nästa grekisktalande Nobellpristagare i litteratur efter greken Odyseas Elitis.

Kvällen avslutades med en välsmakande cypriotisk buffé.
Klicka här för mer information!

onsdag 28 april 2010

EU-möte om genomförandet av tjänstedirektivet den 27 april

(See attached file: 20100427197.jpg)

Deltog i konferensen "Inter-Parliamentary Committee Meeting of the Committee on the Internal Market and Consumer Protection with the National Parliaments on MAKING THE INTERNAL MARKET FOR SERVICES WORK: STATE OF PLAY AND CHALLENGES AHEAD.

Medlemsländerna gör under 2010 en ömsesidig utvärdering av genomförandet av tjänstedirektivet. Man kan konstatera att medlemsländerna kommit lite olika långt - men alla är gå gång.

Väl genomfört beräknas tjänstedirektivet generera en ökad tillväxt på mellan 60 - 140miljarder € + 1,5 % i extra tillväxt. Det är välkomna prognoser i finanskrisens efterdyningar!

måndag 26 april 2010

De rödgröna säger sig vilja satsa på höghastighetståg som inte leder någon vart ...

Dagens stora nyhet på DN/Debatt är att de rödgröna säger sig vilja satsa på höghastighetståg genom att investera 120 miljarder kronor fram till år 2021.

Har de rödgröna tagit intryck av utredaren Gunnar Malm förslag om Götalandsbanan (Stockholm–Göteborg) och Europabanan Stockholm– Helsingborg/Malmö? Nej det verkar inte så. För när jag läser vidare klarnar bilden av att de rödgröna vill dutta ut pengar över hela landet: Ostlänken, Norrbotniabanan och en höghastighetsbana mellan Göteborg och Borås via Landvetters flygplats - där tar den slut. Utan att för den skulle skapa ett sammanlänkat system, vilket är förutsättningen för att höghastighetståget ska få effekt - men ändå till priset av Götalandsbanan och Europabanan!

Jag kan hålla med om att Sveriges framtida konkurrenskraft är beroende av ett modernt och snabbt transportsystem och att det är viktigt att krympa avståndet till viktiga exportmarknader. Vad jag verkligen saknar i förslaget är hur de rödgröna tänkt sig finansieringen, inte helt oväsentligt i sammanhanget.

lördag 24 april 2010

Greklands ekonomiska kris har ställt eurosamarbetet inför svåra prövningar


Funderar över frukostmötet i veckan där två experter - Sandro Scocco, Wisco Analys och riksdagskollegan Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi - diskuterade frågor som:

- Kan en monetär union fungera utan en mera samordnad finanspolitik?

- Förebådar Grekland en kris för hela eurosamarbetet eller har eurozonen stärkts efter överenskommelsen den 25 mars?

- Vad händer härnäst i Irland, Italien, Portugal och Spanien?


Riksdagskollegan Pålsson - känd EMU motståndare - hävdade att eurosamarbetet är dömt att misslyckas och att Grekland inte borde ha beviljats inträde då landet inte mötte konvergenskraven.

Som varm anhängare av Europatanken är jag en stark förespårkare av valutasamarbetet. Riksdagskollegan Pålsson tar sin utgångspunkt i nationalekonomin. För mig är valutasamarbetet i första hand en politisk fråga. En valuta på en gemensam marknad. Att Greklands ekonomi är konkursmässig är inte enligt mitt menande eurons fel, utan beror på misskötta statsfinanser, generösa socialförsäkringsförmånerna som ex. gratis medicin och en urusel skattemoral bland rik som fattig.

I en slutsats kunde vi dock enas: Bästa sättet att hjälpa Grekland - utöver nödlånen från EU & IMF - är att konsumera i landet. Så semestra i Grekland i år!

söndag 18 april 2010

Valutgången på den turkockuperade sidan av Cypern

Jag känner en stark oro inför valutgången på norra Cypern. Turkcyprioterna har valt den nationalistiske Dervis Eroglu till sin nye ledare. Detta är spiken i kistan för ansatserna till en återförening av det delade Cypern. Eroglu är en stark förespråkare av att tvåstatslösningen permanenteras. Eroglu tvekar inte när han säger: "vi är två olika folk, två olika religioner och vi kan inte leva tillsammans".

Förlorare är Mehmet Ali Talat som under 1,5 år förhandlat med Cyperns president Christofias om en återförening av Cypern. Ön har varit ockuperad och delad sedan den turkiska invationen 1974. Sedan dess har Turkiet 40 000 soldater placerade på de ockuperade områdena. Den turkcypriotiska inflyttningen från fastlandet har fördubblat befolkningen.

Ifjol besökte jag och några kollegor från riksdagens EU nämnd Cypern, för samtal med politiska företrädare på båda sidorna.

Tankar från resan sammanfattade jag i en artikel publicerad i Sydsvenskan som du kan läsa här!

Nyckeln för en fredlig lösning på Cypernkonflikten ligger enligt mitt menande i Ankara. Därför ar det en gåta för mig varför Turkiet inte verkat mer aktivt för en återförening. Nu tror jag att Turkiet kan glömma ett framtida medlemskap i EU.
Med kollegorna Björn Hamilton, Mikael Cederbratt och en tjänsteman från svenska ambassaden.

Mötet med Talat. Med på bilden riksdagskollegan Bengt-Anders Johansson.

Möte med Dervis Eroglu

fredag 16 april 2010

Moderata Kommunala rikkonferensen i Göteborg slog alla rekord!


Den 16-17 april lät sig 2 500 moderater från hela Sverige inspireras av både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg som båda fick stående ovationer! Aldrig förr har så många moderater samlats för att låta sig inspireras inför en valrörelse.

Samtidigt arrangerades många intressanta seminarier som här på temat ”Sociala medier”. Nu gäller det att entusiasmera övriga valarbetare att ge järnet.

Från moderatkvinnornas seminarie.

måndag 12 april 2010

Handelsminister Björling talar handel med unga entreprenörer i Skåne


Heldag med handelsministern i Malmö & Lund med möte med unga entreprenörer på Drivhuset i Malmö. Sedan följde Mångkulturella-konferensen med bra diskussioner. Mycket välbesökt!

Lund nästa med besök vid Ekonomihögskolan och unga entreprenörer och företagsbesök på PURAC. Kvällen avslutas i Helsingborg med handelsministerns anförande på den moderata KF gruppen & minget.

söndag 11 april 2010

Ett säkert vårtecken


Idag såg jag ett säkert vårtecken - vitsippor i Pålsjö skog i Helsingborg. Tänk att man blir lika glad varje år inför alla fina vårblommor: snödroppar, skilla,vårgäck och krokus och nu vitsippor.

lördag 10 april 2010

Polens avgrundsdjupa sorg - nu och då

Dagens flygolycka fick förödande konsekvenser. Samtliga passagerare på det polska regeringsplanet omkom inklusive Polens president samt hans hustru. Förlusten är djupt tragisk och våra tankar går nu till det polska folket.

På onsdag hålls ett seminarium om Katynmassakern i riksdagen. I vår är det 70 år sedan Katynmassakern ägde rum där tusentals polska officerare, poliser, uniformerade tjänstemän och civila mördandes av den sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD på direkt order av Politibyrån.

I praktiken var det en utrensning av polska krigsmakten och högutbildade. Massakern kom snart att bli brickor i ett makabert propagandaspel mellan Nazityskland och Sovjetunionen där de pekade ut varandra. Det var först 1990 som Michail Gorbatjov erkände att det var NKVD som hade genomfört massakern. För att hedra offren för Katynmassakern hålls föreläsningar och en minnesstund i Sveriges riksdag.

Själv kommer jag att närvara för att hedra offren för Katynmassakern.

Dags att väljarna börjar granska Miljöpartiets politik!

Moderaterna har börjat granska Miljöpartiets förslag och här är några av partiets mest centrala idéer.

Det handlar om:
• snabbavvecklad kärnkraft
• avskaffade betyg i grundskolan
• höjt bensinpris med två kronor litern genom olika skattehöjningar
• avskaffat livstidsstraff för mord
• höjda arbetsgivaravgifter för unga under 26 år
• avskaffat militärt försvar på sikt
• återinförd fastighetsskatt
• minskning av den generella arbetstiden till sex timmar per dag
• nej till fjärde steget i jobbskatteavdraget

Jag konstaterar att konsekvensen av Miljöpartiets politik skulle få förödande konsekvenser för både väljarnas privatekonomi så väl som för Sveriges konkurrenskraft.

onsdag 7 april 2010

Latinamerikadagen i riksdagen


Idag arrangerades för andra året på rad en Latinamerikadag på temat "Handel och miljö" - ett mycket uppskattat återkommande arrangemang som ytterligare styrker de svenska banden med syd- och centralamerika. Talmannen Per Westerberg höll öppningsanförandet. Handelsministerns statssekreterare Wieslander var en av många talare. Bra diskussioner som avslutades med lunch och mingel i sammanbindningsbanan.

söndag 4 april 2010

Varför firar vi påsk?


Påsken är en härlig högtid som här i Sverige kan den vara lite svår att greppa varför vi egentligen firar denna högtid då det religösa inslagen saknas. Här utmärks påsken snarare av konstrundor, godisätande, snapsdrickande och en allmänt välkommen ledighet men Jesus på korset och uppståndelsen lyser med sin frånvaro.

I Grekland är påsken den största högtiden på kyrkoåret. Grekerna flyr då städerna för att hitta tillbaka till sina rötter för att fira traditionsenligt i dagarna tre. Långfredagen går i sorgens tecken, påskafton avslutas med midnattsmässan och alla kyrkobesökare som tänder ljus som man bär med sig hem. Sedan äter man en soppa som heter majeritza och därmed avslutas den långa fastan. På påskdagen är det sedan full fest, helstek lamm utomhus, ouzo och musik & dans. Alla är välkomna och gästfriheten stor!

fredag 2 april 2010

Dödsmisshandeln av den gamla damen i Landskrona gör mig bestört


Händelsen ger associationer till en vämjelig våldsfilm i B-klass. En gammal dam i sällskap med sin make - på väg att påskhandla vid ett av stadens köpcentra mitt på ljusa dagen - blir attackerad av en våldsman. En helt absurd tankte! Både kvinnan och mannen misshandlas - den ena så svårt att hon senare avlid på sjukhuset i sviterna av misshandeln. Vart är samhället på väg? Min avsky för förövaren känner inga gränser!

Här växte jag upp på 50-talet och då var Lanskrona en verklig idyll - en lugn och vacker småstad. Stadens borgliga majoritet har gjort många bra åtgärder de senaste åren, men mycket finns kvar att göra.

Nu förväntar jag mig att polisen gör ett professionellt jobb. Det ska medborgarna i en rättstat kunna förvänta sig.