onsdag 23 juni 2010

Nu stänger riksdagen för sommaren


Nu pågår den sista riksdagsdebatten i kammaren om riktlinjerna för den ekonomiska politiken. Snart följer den sista voteringen för denna mandatperioden. Sedan stänger riksdagen för sommaren och hela Sverige går på semester efter midsommar.

För mig hägrar dock inte hängmattan och ledighet, utan nu startar planering inför riksdagsvalet den 19 september. Jag kommer att bedriva personvalskampanj för att försöka kryssa mig in i riksdagen!

måndag 21 juni 2010

"Kung utan land"

Kronprinsessan Viktorias bröllop firades i helgen med pompa och ståt. Kungligheter från hela Europa ärade brudparet med sin närvaro. Till och med vädret blev lyckat.

Har funderat lite över SVT:s rapportering från festligheterna. Reagerade på presentationen av avsatta kungligheter som en "kung utan land"?

Vanligtvis hyllar vi de demokratiska principerna. Det grekiska folket har i en folkomröstning 1974 valt bort monarkin till fördel för en vald president. Jag undrar med vilken rätt titulerades Konstantin som "kungen av Grekland" i svensk TV?

torsdag 17 juni 2010

Nya förutsättningarna för svensk kärnkraft


Efter en lång riksdagsdebatt är riksdagen snart redo att gå till votering. Jag utgår ifrån att Alliansen har en majoritet i kammaren för regeringens proposition.

Därmed kommer svensk basindustri framtida behov av energi att säkras för lång tid framöver.

Läs om förslaget i sin helhet här!

tisdag 15 juni 2010

Kaniner på rymmen

Spanade in dessa två söta kaninerna i morse på väg till riksdagen. De satt på gräsmattan i Kungsträdgården och såg ut att trivas med livet.

Är de möjligtvis på rymmen från Dunkers kulturhus och Marianne Lindberg De Geers uppskattade utställning?

måndag 14 juni 2010

Ny mailbombning under uppsegling?

På torsdag debatterar Näringsutskottet regeringens proposition om att öppna upp för generationsskifte i det svenska kärnkraftsbeståndet. Samma dag voterar riksdagen i frågan. Redan nu svämmar inkorgen över av mer eller mindre anonyma massmail. FRA protest i repris?

Läs propositionen här!

Med fokus på LOV vid verksamhetsbesök på Cosmo Närlunda Park


Jag besökte nyligen KOSMOS Närlunda Park i Helsingborg, ett seniorboende i tiden, tillsammans med Eva Frisk, Svenskt Näringsliv. Där träffade vi en av grundarna, Kristina Bardh som vi hade ett givande samtal med.

– För att LOV ska bli en verklig möjlighet måste det vara villkor som fungerar långsiktigt för företag, menade Kristina. En annan fråga hon ville skicka med var att det är mycket viktigt med lika villkor för kommunala och privata verksamheter samt med en oberoende uppföljning och tillsyn. Som det är idag övertolkar Socialstyrelsen lagstiftningen och ställer inte samma krav på offentlig verksamhet.

Läs mer här!

torsdag 10 juni 2010

Företagsbesök i Landskrona - min gamla hemstad!


Skyddsutrustning på Santa Maria - hygien är A & O inom livsmedelsindustrin

Började dagen med kaffe på Syngenta Seeds och träff med tidigare kollegor.

Sedan vidare till Santa Maria där den lokala trion anslöt: kommunalrådet Cecilia Brorsson (M), Olov Stråmark ordförande i Landskronamoderaterna och Peder Weibull (M) ordförande i Invest in Landskrona. Dagligen produceras det 1,2 miljoner tortillas på Santa Maria! Man blir mätt bara man tänker på mängden...

Efter en god lunch på fiskrökeriet tvärs över gatan fortsatte vi till nästa företagsbesök.

Oatly tog Bengt Anker emot oss och visade oss runt. Förtaget tillverkar havrebaserade flytande produkter. På Oatlys tycker man att företaget inte kunde ha ett bättre läge: mitt i Öresundsregionen, tillgång till bra råvaror, bra kommunikationer, personal med rätt utbildning samt härliga omgivningar att visa utländska besökare som slås av den härliga livskvalitén vi kan uppvisa i Skåne!

onsdag 9 juni 2010

Alliansens arbetsgrupp för entreprenörskap presenterar sin rapport!



1. Sänkta skatter på arbete och företagande

2. Billigare att anställa

3. En konkurrenskraftig bolagsskatt

4. Lägre moms för en starkare tjänstesektor

5. Fortsatt förenkling av 3:12-reglerna

6. Stärkta insatser för exportfrämjande

7. Rådgivning och mentorskap

8. Ökad trygghet för företagare

9. Regelförenkling - märkbar förändring i företagens vardag

tisdag 8 juni 2010

Besök på Campeon Frigymnasium i Helsingborg - ett intressant alternativ!


Idag deltog jag i ett besök på Campeon frigymnasium som arrangerats av Svenskt Näringsliv. Mycket givande samtal.

Jag är övertygad om att en mångfald inom välfärden skapar en bättre välfärdssektor. Läs mer om besöket här!

Är företagsklimatet i Bjuv så dåligt som det sägs?


Gjorde företagsbesök i Bjuv den 7 juni för att undersöka saken. På Göranssons Anläggnngar AB träffade jag Kerstin som utnämnts till Årets Företagare i Bjuv 2009 - full av framtidstro.

söndag 6 juni 2010

Nationaldagsfirande 6 juni

Varför firar vi den 6 juni?

Vi firar inte i likhet men många andra nationer med militära maktdemonstationer men vi har all anledning att fira väldigt mycket:
- Fungerande demokrati
- Låg korruption
- Klarat den globala finanskrisen ovanligt bra tack vare alliansen!

Kinas vice talman gästade riksdagen

H.E. HUA Jianmin gästade riksdagen där Kent Härstedt som är ordförande i nätverket för riksdagens relationer med Kina stod värd. Som tur var var vi två som tog emot delegationen som var på över20 personer. Skåne och framförallt Helsingborg var idag starkt överrepresenterade!

Lunchen och samtalet avlöpte väl. Kent är van att umgås med kineser så när talmannen förslog att de skulle ta av sig kavajerna var Kent inte sen att följa hans exempel.

Vi styrde in samtalsämnet till att mestadels kretsa kring svensk miljöteknik och hur svenska innovationer kan hjälpa Kina att råda bot på miljöproblemen. Här kunde vi båda relatera till den svenska paviljongen EXPO 2010 - vÄrldsutställningen i Shanghai som vi båda nyligen besökt. Temat är "Better City - Better life". Läs mer här!

torsdag 3 juni 2010

Företagsträffar i Helsingborg

Idag besökte jag Helsingborg Business Region för att få en bild av den nya organisationen, dess fokus samt projekt som är på gång. Connect och Nyföretagarcentrum presenterade sina frågeställningar och Claes Malmberg, nytillträdd ansvarig för näringslivsutveckling deltog också.

Som riksdagsledamot tycker jag det är viktigt att följa näringslivsutvecklingen och se hur våra förbättringar faller ut i verkligeheten för företagen. Alliansen har haft ett högt reformtempo och jag såg fram emot att höra hur reformerna uppfattats av näringslivet.