torsdag 11 november 2010

Pressa Turkiet att ta ansvar för sin gränsbevakning

Skriver idag på Europaportalen med anledning av det kaos som den illegala migrationen skapat i Grekland. Den grekiska regeringen hävdar att bara i år har över 40 000 illegala immigranter tagit sig in i landet.

I den svenska nyhetsrapporteringen kan man få intrycket av att immigranterna endast kommer landvägen i norra Grekland. Verkligheten är dock mer mångfasetterad än så. Kustgränsen i östra Medelhavet - från norr till söder - är en än större geografisk utmaning med sina tusentals öar. Dagligen lämnar människosmugglarnas båtar turkiska hamnar för att transportera människor till Grekland. Många immigranter kommer aldrig iland och drunknar på vägen.

Kommissionen måste börja ställa mycket tuffare krav på Turkiet som har en nyckelroll i situationen då Turkiet utgör ett viktigt transitland för stora migrationsströmmar. Då Turkiet har ambitionen att bli en fullvärdig medlem av EU, måste Kommissionen förmå Turkiet att på ett mer ansvarsfullt bevaka landets gränser. Det duger inte att skicka springnotan till EU.

Inga kommentarer: