söndag 31 oktober 2010
Berättelse från Istanbul
En bild av Agia Sofia i Istanbul tagen i april 2007
Har just läst färdigt "Oskuldens museum" en kärleksroman av den turkiske författaren och Nobelpristagaren i litteratur Orhan Pamuk. Genom hela romanen löper det turkiska samhällets förlegade syn på kvinnan och vikten av att hon ska vara oskuld innan hon gifter sig och "hedersbegreppet" som en röd tråd.
Det är en mästerlig beskrivning av Istanbuls europeiserade ekonomiska elit åren 1970 fram till på 90-talet. En socioekonomisk grupp med annorlunda värderingar än de fattiga bönderna på den turkiska landsbyggden. Pamuk har själv sina rötter i denna priviligerade klass och mycket av romanens kontext är säkert självupplevt.
Min första bok av Pamuk var "Snö". Romanen handlar om problematiken kring slöjan i Turkiet, ett bruk som grundaren av den moderna Turkiska staten Atatürk förbjöd 1923 då det inte ansågs förenliga med en modern och sekulär stat.
Pamuk har en förmåga att beskriva detaljer och känslor på djupet med ett rikt och mångfacetterat språk som Pamuk så väl behärskar. Trots att romanerna är så omfattande blir Pamuk aldrig långtråkig. Läs Pamuk!
Etiketter:
1923,
Atatürk,
Istanbuk,
Orhan Pamuk,
Oskuldens museum,
Snö
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar